top of page

מהי חרדה? ואיך אפשר לטפל בה?

  • 23 באוג׳ 2021
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 19 בספט׳ 2024


לפני כמה שנים מאוחר בלילה נהגתי כרגיל חזרה מהעבודה לביתי, כשפניתי עם הרכב לעבר היישוב בו התגוררתי, התחלתי לחוש לחץ בחזה שלי, לא הבנתי מה קורה לי ועצרתי עם הרכב בצד, בתוך רגעים ספורים התקשיתי לנשום, ככל ששמתי לב לזה יותר התחזקו דפיקות הלב שלי, התחלתי להלחץ, נשימות קצרות ומהירות, קושי בלבלוע את הרוק שלי - פשוט הרגשתי שאני מקבל התקף לב. חבר טוב שלי לקח אותי בהקדם למיון, שם לאחר בדיקות רבות אמרו לי שאין לי שום בעיה פיזית וכנראה שזה פשוט היה התקף חרדה. אני לא הצלחתי להבין מה זה אומר, ולמה שבכלל אקבל את התקף חרדה, מה הסיבה? חשבתי שדווקא החיים שלי בסדר ואין סיבה שאחווה חוויה רגשית כל כך חזקה. בעקבות האירוע החלטתי לחקור את החוויה הזו, והלכתי לראות איש מקצוע שעזר לי להבין את מקור החרדה, ואיך אני אוכל להתמודד איתה.


אני אבקש בקצרה לתאר מהי ״הפרעת חרדה״, בשמה המקצועי, מהם הסימפטומים, מהם המקורות להופעת החרדה, ואנסה לתאר בקצרה חלק משיטות הטיפול הקיימות היום.


מהי חרדה?

חרדה היא תגובה טבעית רגשית ופיזית של הגוף למצבי לחץ, והיא מתבטאת בפחד או חשש ממה שעתיד לבוא, לפעמים זה חשש מדומיין ולפעמים זה חשש אמיתי - זה יכול להיות קשור לראיון עבודה שמתקרב, מפגש חברתי, יום הראשון ללימודים, משימה שמוטלת עליי, או כל פחד שיקרה משהו רע בעתיד שלי.


חרדה כוללת בדרך כלל מחשבות שליליות או מחשבות לא יעילות [מחשבות תובעניות שמובילות למסקנות לא מדוייקות ומעוררת תגובה רגשית לא פרופרציונלית] ביחס לגורם הפחד על האיום, ובדרך כלל כוללת סימפטומים פיזיולוגיים כמו דופק מהיר, הזעה וחולשה, וסימפטומים רגשיים כמו חשש, בכי, תחושות תסכול וחוסר אונים.


במידה ותחושות החרדה שלך קיצוניות, נמשכות יותר מחצי שנה ומפריעות לחייך, ייתכן שיש לך הפרעת חרדה.


מה זה הפרעת חרדה?

אז קודם נאמר שזה ממש נורמלי לחוש בחרדה [כמו שתיארתי אותה] כאשר עוברים למקום חדש, מתחילים בעבודה חדשה או כשניגשים למבחן. סוג זה של חרדה אמנם לא נעים, אך למעשה הוא מנגנון של המוח שלנו שעשוי דווקא לגרום לנו להבין יותר את ״אלמנט הסכנה״, לעבוד קשה יותר לעבר המטרה ולעשות עבודה טובה יותר. נזכור שחרדה היא רגש, וככל רגש היא עוזרת לנו להבין את העולם בצורה יותר טובה, במקרה הזה היא מסמנת לנו שיש סכנה והיא רוצה לסמן לנו שמשהו הוא מסוכן. חרדה רגילה היא תחושה שבאה והולכת, אבל היא לא מפריעה ממש לחיי היומיום שלך.


אבל במקרה של הפרעת חרדה, תחושת הפחד עשויה להיות איתך כל הזמן. זה מרגיש אינטנסיבי ואפילו מתיש.

העניין בהפרעת חרדה שהאינטסיביות שלה גורמת לך להפסיק לעשות דברים שיכולים לעורר את החרדה שלך, לעיתים זה דברים שאתה דווקא נהנה מהם. במקרים קיצוניים זה יכול למנוע ממך להיכנס למעלית, לחצות את הרחוב או אפילו לצאת מהבית. אם לא מטפלים בה, החרדה תמשיך להחמיר.


חרדה חברתית

יש סוגים שונים של הפרעת חרדה, כמו חרדה כללית, פוביה מפרידה, אגורפוביה, פאניקה, OCD, PTSD [נרחיב בפעם אחרת] ועוד, אך מכולן דווקא ״חרדה חברתית״ נמצאת בשיח החברתי באופן משמעותי. חרדה חברתית היא הפרעת חרדה המתבטאת בפחד מוקצן מביקורת, דחייה או השפלה בכל מיני סיטואציות חברתיות מדומיינות. כמו שציינו לפני כן, הסימפטום המרכזי שבחרדה הוא ההימנעות מאלמנט מעורר החרדה, ובמקרים של חרדה חברתית זה מתבטא בהימנעות מסיטואציות חברתיות, ביישנות קיצונית, פחד במה או תחושת פאניקה המלווה בסימפטומים גופניים (רעד, בחילה, כאבי בטן) לפני ובמהלך סיטואציות חברתיות הנחוות כמלחיצות. במצב קיצון זה יכול לגרום לך פשוט להשאר בבית ולא ללכת לעבודה או לבית הספר או אפילו לסופר לקנות לחם.


חרדה חברתית היא תופעה נפוצה יחסית והיא יכולה לפרוץ מגילאי הילדות או ההתבגרות ועד לגילאי הבגרות. כאשר אנחנו מנסים להבין מהם הגורמים להפרעת חרדה חברתית בדרך כלל מדברים על שילוב של נטייה מולדת לחרדה וגורמים אישיותיים ונסיבתיים. למשל, שילוב של חווייה של דחייה וחרם חברתי או השפלה חברתית + דימוי עצמי נמוך + פרפקציוניזם וסגנון חשיבה נוקשה יכולים לגרום להתפתחות חרדה חברתית.



במספרים

הפרעות חרדה הן מאוד נפוצות, ורק בארצות הברית הן משפיעות על 40 מיליון בני אדם בכל שנה. זו הקבוצה הנפוצה ביותר של התמודדות נפשית בארצות הברית. מה שעצוב הוא הנתון הבא: רק 36.9 אחוז מהאנשים עם הפרעת חרדה מקבלים טיפול. הפרעות חרדה יכולות להשפיע על כל אחד בכל גיל. מעניין שעל פי איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי, נשים נוטות יותר לאבחון כסובלות מהפרעת חרדה.

הפרעות חרדה עשויות להתקיים בדרגות שונות של חומרה: חלק מהאנשים חווים סימפטומים מתונים יחסית של חרדה לעיתים רחוקות ובמצבי לחץ ומשבר קיצוניים, ואחרים מתמודדים עם הפרעות חרדה המלוות במצוקה רבה הפוגעות באופן משמעותי ביכולתם לתפקד בסיטואציות תעסוקתיות (למשל, פחד במה), חברתיות ובין אישיות.


טיפול

קיימות מספר שיטות טיפול אפשריות להתמודדות עם חרדה אשר מכוונות להתמודד עם מקורותיהן וגורמיהן השונים של הפרעות חרדה. כמו שראינו, לחרדה מספר חלקים, החלק הקוגנטיבי [המחשבה השלילית או המחשבה הלא יעילה], החלק הפיזי/רגשי [התגובה הרגשית או הפיזית למחשבה על החרדה], החלק ההתנהגותי [ההימנעות שלנו מגורם החרדה]. הטיפול בחרדה ינסה להתמודד עם כל אחד מהחלקים האלו בנפרד וביחד.


החלק הקוגינטיבי: הטיפול יעסוק בתגובות המחשבה שלנו, במודעות אליה ובאופן שבו היא יוצרת את המציאות שלנו, הבנת הדפוסים האוטומטיים של החשיבה המעוותת שלנו, והבניה קוגנטיבית חדשה על ידי כלים שונים.


החלק הפיזי/רגשי: הטיפול יעסוק בהחזרת שליטה על התגובות של הגוף, היכולת לנשום עמוק ולהחזיר איזון ותגובה מבוקרת של הגוף בשליטה שלנו. שימוש בפרקטיקה של מיינדפולנס מאוד נפוץ בהתמודדות עם החלק הזה. בחלק הרגשי נתמקד במקורות הרגשיים שמתעוררים בנו, בחוויות הראשוניות שהיו מקור לחרדה, עיבוד שלהם ויכולת הכלה ושינוי תגובתי.


החלק ההתנהגותי: הטיפול בעיקר עוסק ביכולת שלנו לנהל את חיינו לפי התפישות והאמונות המכוונות שלנו, לכוון את הפעולות שלנו לדרך הנכונה לנו, במצבים של מניעה מדברים שחשובים לנו בעקבות הפרעת החרדה, הטיפול יתמקד בחשיפה מבוקרת לגורם החרדה ויכולת להתנהל בתוכו באופן בריא יותר ולא מלחיץ. במקום לברוח להשאר, להתמודד ולנצח.



לא משנה עם איזה סוג של חרדה את/ה מתמודד/ת טיפול יכול לסייע לך.

אני מזמין אותך לפנות עוד היום לסיוע ולקביעת תור אצלי במרפאה המקוונת ולא להשאר עם זה לבד!



Comments


bottom of page